Dansk lys for millioner i den Saudi-Arabiske ørken

Out-sider har leveret solcelledrevet belysning til byrum ved “The King Abdulaziz Center for World Culture”, udviklet i samarbejde DOLL.

Solcelledrevet belysning i byrummet har undergået en stor udvikling i de senere år. Især har udfordringen været batteriteknologien og styringen. Simpelt illustreret høstes sollys i døgnets lyse timer, men skal bruges i de mørke, så dét at lagre energien og samtidig gøre teknikdelene små og effektive, har været et indsatsområde længe. Ønsket om bybelysning, der både er driftssikker, 100 procent energi- og CO2-neutral, interaktiv og smuk, samt dét, at der er kommet betydeligt bedre LED-lyskilder på markedet i dag, har sat skub i udviklingen.

Tankevækkende nok er det en af verdens største olieproducenter, der senest har storinvesteret i sol-cellelys – og det via den lille, danske innovationsvirksomhed Out-sider a/s.

Solcellekoncepter

Det startede i Oslo i 2009 på den internationalt berømte tegnestue Snøhetta. Her havde man landet et stort projekt i Saudi-Arabien i form af kongres- og kulturcenteret “The King Abdulaziz Center for World Culture”, ejet af oliegiganten Aramco. Man ønskede at bruge solcelledrevet lys i stor skala, men manglede en producent, der kunne levere den ønskede kvalitet. Valget faldt på danske Out-sider a/s.

Byrumsinventarfirmaet Out-sider er måske bedst kendt for deres farverige bymøbler af miljøvenlig plast, men de har længe arbejdet målrettet på at effektivisere solcellelys. En opgave af denne kaliber har betydet, at Out-sider er rykket frem blandt de mest innovative producenter. Vel at mærke med produkter, der også fungerer på med mørke vintre og korte dage. Produktet LightTubes er udviklet i tæt samarbejde med DTU Fotonik/DOLL og produceret af den danske lysfabrik Lumitech.

”Konsulenthjælpen vi har fået til udvikling og test af de soldrevne belysningsprodukter fra DOLL har været helt afgørende for opnåelsen af det succesfulde resultat” fortæller administrerende direktør for out-sider, Ib Mogensen.

LightTubes er atmosfæriske og poetiske landskabslys, og de installeres helt uden kabelføring og er stort set vedligeholdelsesfri. De er programmérbare efter stedets lysforhold og årstider.

Out-sider er allerede i færd med at udvikle og raffinere på flere solcelle-produkter, og ser den type af bæredygtig, integreret teknologi som en helt central del af virksomhedens virke fremover. Udviklingen af de solcelledrevne lyskoncepter er et resultat af flere års dansk udviklingsarbejde, støttet økonomisk fra ELFORSK/Dansk Energi, Innovationsnetværket Dansk Lys og Energistyrelsen og er udviklet i tæt samarbejde med primært DTU Fotonik i Roskilde.

Ordren på de hundredvis af lysenheder til en samlet salgspris på knap tre millioner kroner, har fungeret succesfuldt siden 2016 i Saudi-Arabiens ørken.

Danskudviklet og produceret solcelledrevet lys til Saudi-Arabiens ørken. Foto: Out-sider.

Danskudviklet og produceret solcelledrevet lys til Saudi-Arabiens ørken. Foto: Out-sider.

Kontakt

Peter Behrensdorff Poulsen

Peter Behrensdorff Poulsen

Specialkonsulent

ppou@fotonik.dtu.dk
Tlf: 2132 5110